BAN D’ALCALDIA Declaració d’estat d’emergència per sequera al municipi de Peralada

Podeu consultar, en quatre idiomes, el BAN D’ALCALDIA amb totes les especificacions de l’estat d’emergència per sequera.

Bandera de Catalonia (ES-CT) en OpenMoji 13.1 Català Bandera: España en Sony Playstation Castellano Bandera: Francia en Skype Français Bandera: Reino Unido en Sony Playstation English

BAN D’ALCALDIA

Benvolgudes veïnes i veïns,

M’adreço a vosaltres davant la situació d’emergència en la qual està el nostre municipi pel que fa a l’abastament d’aigua.

Ja fa mesos que arrosseguem una important manca de pluges, i tot i les mesures extraordinàries i urgents establertes per la LLEI 9/2023, del 19 de maig, per a afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya i que l’Ajuntament va aplicar, ens trobem avui davant d’un escenari d’emergència, essent les reserves d’aigua de l’aqüífer Muga-Fluvià inferiors al 16%, en concret 14.3 m sobre el nivell del mar (msnm), un mínim històric.

Des de la Generalitat de Catalunya, tal i com van informar el 3 d’agost els mitjans de comunicació, s’ha decretat l’estat d’emergència a 22  pobles de la nostra comarca, entre ells els pobles de Peralada i Vilanova. Aquesta situació comporta majors restriccions per a la població per a tots els usos amb un seguit de mesures d’estalvi que a continuació us detallem:

Mesures d’estalvi
S’estableix un dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins els 160 litres en cas d’emergència extrema.

L’ús de l’aigua per a abastament de la població restarà sotmès a totes les limitacions de les fases d’Alerta i Excepcionalitat amb els afegits següents:

  • Supressió del reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
  • Reducció del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i supressió total del reg).
  • Prohibició de l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats).
  • Prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça.
  • Prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.
  • Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència poden establir limitacions/prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.
  • Els usuaris no domèstic aplicaran les mesures previstes en els plans d’estalvi.

Aquestes mesures d’estalvi van acompanyades d’un seguit de mesures comuns, específiques i de gestió que podeu consultar a https://sequera.gencat.cat/ca/accions/el-semafor-de-la-sequera/semafor-vermell

Des de l’Ajuntament es farà seguiment dels possibles incompliments que es produeixin i aquests seran notificats. Estem treballant en la redacció d’una ordenança sancionadora que reguli el consum excessiu d’aquest recurs.

A part de les mesures que ja es venen aplicant, s’adoptaran les necessàries del nou estat d’emergència i aquelles que el consistori consideri oportunes per a l’estalvi.

Es per això que apel·lo a tota la població que feu un ús responsable dels recursos hídrics seguint el compliment d’aquestes mesures adoptades. L’aigua és un bé comú i malauradament escàs que hem de preservar.

Miquel Brugat Vilanova 
Alcalde de Peralada
Peralada, 7 d’agost de 2023